- Hızlı kargo
- Taze ürün garantisi
- 100€ ve üzeri siparişlerde Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa’ya kargo ücretsiz
- 150€ ve üzeri siparişlerde Avusturya, İtalya, Danimarka, İsveç, Polonya, İspanya, Portekiz ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine kargo ücretsiz
- Güvenli alışveriş
- iDeal, havale, überweisung, kredi kartı ve paypal ile güvenli ödeme
—
Van otlu peyniri
Van otlu peyniri, koyun sütünün lezzetlendirdiği bir peynir türüdür. Van peynirini diğer peynirlerden ayırt eden özellik, peynirdeki mayhoş kokudur.
Bu peynirde kullanılan otlar, bahar aylarında Van’ın topraklarından elde edilen otlarla yapılır. Birkaç ot türüyle yapılan Van otlu peynirinin otu, çeşitli isimlerle anılmaktadır. Sirmo, suh, mendi, yabani kekik, heliz ve yabani nane gibi otlardan oluşan bu peyniri yapmak meşakkatli ve zaman alıcıdır.
Otlu Peynirin yapılışı
Otlu peynirler en çok kuru ve salamuralı olmak üzere iki şekilde üretilmekte ve daha çok kuru olanı tercih edilmektedir. Otlu peynir esas itibariyle çiğ koyun sütünden işlenmektedir. Koyunlardan elde edilen sütler süzülüp, yaklaşık 30 santigrat derecede mayalanmaktadır. Koyun şirdeni üzerine bir miktar şap, karabiber, zencefil, tarçın, karanfil ve toz şeker ekilip su ile karıştırıldıktan sonra, küplere konan mayadan 4 teneke süte karşılık 100 ml. ilâve edilmektedir. Mayalanma 2 saat kadar sürmekte, daha sonra oluşan pıhtı süzülmek üzere bez torbalara aktarılmaktadır.
Pıhtı aktarılırken bir kat pıhtıdan bir kat da özel olarak hazırlanmış ot karışımından ilâve edilmektedir. Otla birlikte peynirin torbalara doldurulma işlemi bittikten sonra torbanın ağzı kapatılıp, üzerine ağırlık konarak sıkıştırılıp fazla suyunun atılmasına yardımcı olunmaktadır.Elde edilen peynirler daha sonra kalıplar halinde kesilir. Kesme işleminden sonra iki farklı şekilde tuzlanarak olgunlaştırılmakta veya taze olarak tüketilmektedir. Birinci şekilde, salamura tuzlama metodu kullanılmaktadır.
İkincisinde ise peynir kalıpları belli müddet kuru tuzlamaya tabi tutulduktan sonra, toprak küplere veya plâstik bidonlara sıkıca basılmaktadır. Basma işleminde peynir kalıpları arasına cacıklar veya ufalanmış peynir konarak boşluk kalmamasına dikkat edilmektedir. Sıkı doldurulmuş plâstik kaplar, ağzı genellikle üzüm veya bağa yaprağı adı verilen yapraklarla kapatıldıktan sonra ters çevrilerek toprağa gömülmektedir. Burada peynirler en az 3 ay olmak üzere 7 aya kadar olgunlaştırılmaktadır. Olgunlaşmasını tamamlamış peynirler artık tüketime hazırdır. Peynir işleme kısaca böyle olmakla beraber az çok değişiklikler de göstermektedir.
Van Otlu Peyniri Besin Değeri ve Faydaları
Kahvaltılarının baş tacından biri olan otlu peynir ile sandviç, tost ve omlet bile yapabilirsiniz. Koyun sütünden elde edilen Van otlu peyniri kalori miktarının sağlığı tehdit eden bir durumu olmamaktadır. Protein açısından oldukça zengin bir peynir türüdür. Kas ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve protein deposudur.
Van Otlu Peyniri’nin faydaları ise oldukça fazladır. Başlıca faydaları ise şunlardır:
Van otlu peyniri içindekiler ile antimikrobiyal özellikler taşımaktadır. Yayla ve dağ eteklerinden toplanan doğal otlar, vücuttaki mikropları yok ettiği gibi, daha sonra mikrop oluşmasını da önlemektedir.
Peynire ilave edilen sirmo, kekik ve nane gibi otlarda C vitamini bulunmaktadır. C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminiz daha da güçlü olacaktır.
Kan şekerini düzenler. Bu özelliği sayesinde diyabetik beslenmelerde tercih edilmektedir.
Pankreastaki beta hücrelerini yeniler.
İçeriğindeki doğal otlar sayesinde, vücudunuzda enfeksiyon riskini ortadan kaldırır.
Bağırsak tembelliği azaltarak kabızlığı ortadan kaldırır.
B2 vitamini yönünden zengin bir peynirdir. B2 vitamini göz sağlığı için alınması gereken vitaminlerden biridir. Böylece katarakt oluşumunu engellemektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Ayrıca diğer Yöresel ürünlerimize de göz atmanızı öneririz!!
Antep Speciaal olarak, Anadolu’nun doğal, lezzetli tatlarını, organik ürünlerini; enfes kahvaltılık, taze kuruyemiş, doğal zeytinyağı, organik salça, kurutulmuş dolmalık biberler, Türk lokumu, Antep fıstığı, giresun fındığı gibi özel ürünleri geleneksel yöntemler ile toplayarak ve üreterek Katkı ve karışım olmadan en doğal haliyle sizin sofranıza getiriyoruz.